Acum fix 100 de ani începea bătălia de la Mărăști. În dimineața zilei de 11 iulie 1917, la ora 3.30, artileria românească începea pregătirea pentru atacul ce avea să urmeze. O armată renăscută din propria cenușă urma să treacă prin cele mai glorioase momente ale istoriei ei.
În vara anului 1917, la Mărăști, pentru prima oară după 11 luni de la intrarea României în război, soldații Armatei 2 conduse de generalul Averescu au văzut cum inamicul fuge speriat din fața lor. A fost, așa cum avea să consemneze Alexandru Averescu, „prima victorie adevărată din istoria Armatei Române moderne”. Urma defensiva în bătăliile de la Mărășești și Oituz. Atunci, românii au luptat ca leii!
Astăzi, la 100 de ani de la bătălia de la Mărăști, niciun înalt oficial al statului român nu s-a mișcat de pe plajă sau de la umbră pentru a se duce la Mărăști. Președintele Klaus Iohannis este dispărut! Nu a mai apărut în spațiul public după Summitul „Inițiativei celor Trei Mări” din Varșovia! Primul-ministru nu este în țară! Este plecat la Bruxelles. A considerat că este mai important să fie acolo! Dar poate și mai grav este faptul că nici ministrul Apărării Naționale nu a făcut un minim efort pentru a aprinde o lumânare la Mărăști pentru soldații ce s-au jertfit acolo acum 100 de ani.
Cât despre Armata Română, ea astăzi într-adevăr reprezintă surpriza neplăcută. Nimeni din conducerea Armatei Române nu a considerat necesar să meargă la Mărăști! În schimb, MApN a anunțat printr-un comunicat de presă că:
«Militarii forțelor terestre din Divizia 2 Infanterie ”Getica”, aflați în poligoanele de instrucție din Cincu, Smârdan și Babadag pentru exercițiul multinațional Saber Guardian 17, vor marca marți, 11 iulie, împlinirea a 100 de ani de la începerea bătăliei de la Mărăști. Astfel, marți dimineață, la ora 3.50, militarii Brigăzii 8 LAROM ”Alexandru Ioan Cuza” și ai Batalionului 285 Artilerie ”Vlaicu Vodă”, aflați la exercițiul multinațional Getica Saber 17 la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, vor executa salve de artilerie, în amintirea faptelor de eroism ale înaintașilor care, acum un secol, la 11 iulie 1917, începeau, la această oră, ofensiva de la Mărăști».
Sună a glumă proastă acest comunicat! Nu și-a pus nimeni din Armată întrebarea de ce nu este prezentă întreaga conducere a Armatei la Mărăști? Probabil că nu și oricum nu era bine ca generalii să fie deranjați de pe plajele unde se bronzează.
Mausoleul de la Mărăști
O notă aparte pentru instituția Casei regale a României. Deși este instituție privată au fost singurii care s-au deplasat astăzi la Mărăști! Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au parcurs cu Trenul Regal, de la Focșani la Onești, în ziua de 11 iulie 2017, un traseu al recunoștinței, cu ocazia centenarului marilor bătălii de la Mărășești, Mărăști și Oituz. «Călătoria Familiei Regale va avea loc în ziua în care a început prima bătălie, cea de la Mărăști. În acea zi, Altețele Lor Regale vor fi prezente la scurte ceremonii de primire în gările Focșani, Mărășești, Adjud și Onești și vor lua parte la ceremonii solemne la Mausoleele din Mărășești și Mărăști, precum și la Cimitirul Eroilor din Oituz», după cum informează un comunicat de presă emis de Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I. Sunt singurii care au onorat memoria militarilor români care s-au jertfit acum o sută de ani! pentru acest gest merita felicitări depline, cât despre toți ceilalți sunt o mare rușine națională în frunte cu conducerea Armatei Române! De asemenea câteva ONG-uri și oameni de bine (Ansamblul "Doina Covurluiului" din Galaţi, Cercul Militar Botoșani, Cercul Cultul Eroilor Viilor, Asociația Națională Cultul Eroilor "Regina Maria". Oficiul National pentru Cultul Eroilor, Romică Zaharia, Justin Ciprian, Ana Stavri, Asociatia Marasti 1917 - Maresalul Averescu, Traditia Militara, Fundaţia "Mareşal Averescu" de pe lângă Div. 2 "Getica" Buzău și Primăria Răcoasa) au organizat, duminică un mic program comemorativ la Mausoleul de la Mărăști.
Foto sus: Regele Ferdinand și Regina Maria, în fața soldaților, înainte de bătălia de la Mărăști
Articol preluat de pe HISTORIA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Oricine poate comenta.
Reamintesc totuşi ce a spus Socrate: Vorbeşte ca să te cunosc.