vineri, 31 mai 2013

31 Mai - Ziua Rezervistului Militar

       Puţini sunt cei care ştiu că în fiecare an, la 31 mai se aniversează "Ziua Rezervistului Militar".
Această zi a fost instituită prin Hotărârea Guvernului României nr.467/12.05.2010, ca o expresie a respectului de care trebuie să se bucure cei care au muncit într-o instituţie prestigioasă, aşa cum este Armata României şi ca o apreciere a autorităţilor societăţii române faţă de rezerviştii care şi-au servit cu devotament şi onoare ţara.
Din păcate, această expresie a respectului şi aprecierii aceloraşi autorităţi ale societăţii române faţă de aceşti rezervişti, a fost terfelită peste numai câteva luni, prin adoptarea Legii nr.119/2010, lege care a produs haos în viaţa rezerviştilor, care sunt evident, pensionari militari. Iar haosul acesta s-a concretizat prin trecerea în nefiinţă, în decurs de numai doi ani, a peste zece mii de pensionari militari!
Statutul de rezervist militar ar trebui să fie onorant, dar din păcate, datorită unor politicieni care habar nu au ce a însemnat şi ce înseamnă viaţa militară, astăzi cadrele militare în rezervă sunt privite de foarte mulţi oameni cu suspiciune sau chiar cu dispreţ!
       Rezerviştii proveniţi din Ministerul Apărării Naţionale sunt reuniţi, la nivel naţional, în Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, care este continuatoarea nobilelor tradiţii ale structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere atestate legal din 1925, iar deviza asociaţiei este: ,,PATRIE, ONOARE,,DEMNITATE’’.
      În spiritul acestei devize, dar şi al jurământului militar care a fost şi rămâne crezul nostru, noi, rezerviştii militari, trebuie să contribuim, alături de forţele patriotice şi oamenii responsabili din societatea românească la redresarea situaţiei din ţară, la o igienizare morală a societăţii, precum şi la apărarea drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor patriei noastre, Ronia!







Imaginile sunt de la adunarea omagială a 
Filialei Judeţene DÂMBOVIŢA "Col. Băltăreţu Dumitru", 
desfăşurată astăzi, 31 mai 2013 la Cercul militar din Târgovişte.
foto ifim

duminică, 26 mai 2013

Vagonul cu dale


        Dimineaţă, "la prima oră", sunt chemat în biroul comandantului, un infanterist celebru la acea dată.
- Căpitane, vezi că am fost anunţaţi că ne-a sosit în gară un vagon cu dale de beton. Cred că sunt dalele pe care le-aţi cerut pentru tancodrom, naiba ştie ce vreţi să pavaţi voi pe acolo.
Treci pe la GAZ, alegi de acolo doi soldaţi, că din altă parte nu am de unde să-ţi dau, mergi cu ei în gară, la rampă şi descărcaţi vagonul. Când sunteţi gata, dai un telefon la unitate ca să trimitem o maşină pentru transportul acestora.
- Am înţeles!
Trec eu pe la GAZ, aleg doi soldaţi pe principiul voluntariatului şi merg cu ei la gară, cale de vreo 5-6 km. Cam într-o oră ajungem în gară, dar vagonul încă nu fusese tras la rampă. Am aşteptat câteva ore bune până când, într-un sfârşit, este tras vagonul la rampă.
Mi-a luat ceva timp până să mă dumiresc şi să observ dalele.
Când am văzut despre ce e vorba, dau fuga la cel mai apropiat telefon public, pentru a-l informa pe comandant.
- Ia spune căpitane, gata, l-aţi descărcat?
- Încă n-am început, domnule comandant...
- Cum aşa, ce-aţi făcut până acum? Unde aţi umblat?
- Domnule comandant, vă rog să-mi permiteţi să raportez...
- Nu permit nimic, m-ai dezamăgit! Ştiam eu că nu pot avea încredere în tanchişti! Ce-aţi făcut până acum? Trebuia să zburaţi cu dalele alea... Cred că ţi-ai ales doi mormoloci de soldaţi...
- Domnule comandant, raportez că...
- Nu raporta nimic! De ce nu v-aţi apucat de treabă?
- Din cauza dalelor!
- De ce aşa? S-aud?!
- Nu sunt decât zece bucăţi. Iar fiecare bucată cântăreşte 2,7 tone...

sâmbătă, 25 mai 2013

Doi tanchişti la comanda SMFT



Generalul maior Mircea Savu, împuternicit la comanda SMFT armata 2
  Joi, 23 mai 2013,  în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul SMFT în prezenţa ministrului Apărării, Mircea Duşa, generalul-maior Mircea Savu a fost împuternicit să preia comanda Statului Major al Forţelor Terestre, în locul generalului Sorin Ioan, iar generalul-maior Ion Ungureanu a fost împuternicit să preia funcţia de locţiitor al şefului SMFT, în locul generalului-maior Mircea Savu.

Aşadar, iată că la comanda celei mai importante categorii de forţe armate ale României sunt doi tanchişti. Vorbesc despre doi oameni pe care i-am cunoscut personal, cu Ion Ungureanu fiind trei ani colegi de clasă în şcoala militară.


Mă bucur pentru această bine-meritată reuşită a lor şi sunt convins că este urmarea competenţei, responsabilităţii, inteligenţei, dar mai ales, a caracterului acestora. 
Le doresc şi le urez totodată, mult succes.
Sper ca datorită lor, atunci când voi mai vorbi despre armată, în general, şi despre tanchişti şi tancuri, în special, să am motive să fiu optimist.