joi, 14 februarie 2013

TR-77-580: eşec, sau început de drum?

      Sunt ofiţer promoţie 1981 iar prima mea subunitate în care mi-am început cariera a fost Plutonul 1 Tancuri, din Compania 1 Tancuri a Batalionului de Tancuri din Regimentul 40 Mecanizat "Călugăreni". Am fost 3 ofiţeri tanchişti din promoţie (25 în total, din care 18, infanterişti) care am ajuns la acel regiment, al cărui comandant era tot tanchist la acea vreme, Lt.col. Petre Moraru, cel care l-a succedat pe Col. Roland Pârlogeanu.

"Nu daţi cinstea pe ruşine", a fost expresia cu care ne-a întâmpinat, expresie care a fost un fel de "botez" pentru noi. O spun cu mândrie, cei trei ofiţeri de tancuri, promoţie 1981, care ne-am "ciocnit" valizele în gară la Medgidia în septembrie 1981, niciodată, nu am dat cinstea pe ruşine! Până în ziua de azi! Şi aviz cârcotaşilor, nici de azi, înainte! :)

În dotarea subunităţii aveam tancuri TR-77-580, despre care nu învăţasem în şcoala de ofiţeri, dar la prima vedere mi-am dat seama că nu-i o enigmă, fiind foarte asemănător cu T-55-ul pe care-l ştiam ca pe Tatăl Nostru. Nici nu e de închipuit ce-am simţit atunci când am intrat în tancul meu, curiozitatea, satisfacţia, mândria, mirosul de nou, împlinirea dar şi o bucurie nevăzută punând stăpânire pe mine şi scoţându-mă afară după numai câteva minute, în aplauzele şi promisiunile plutonului meu:

- Toa' lent, nu vă fie frică, ce nu ştiţi, vă învăţăm noi!

Faptul că aveam tancuri noi, chiar dacă nu la fel de sprintene (TR-77-580 este cu 11 tone mai greu ca T-55), dar cu aceeaşi putere de foc, mai sigure în privinţa protecţiei prin blindaj, a celei antinucleare şi NBC, cu un confort sporit în camera de luptă, cu unitate de foc mai mare, dar mai ales, faptul că scria pe ele MADE ÎN ROMÂNIA, îmi dădea un sentiment deosebit şi constituia un motiv să nu-mi bat joc de munca celor care au năduşit să producă acest tanc. 

Pentru că la producerea lui au năduşit străbunii noştri, părinţii mei, ai tăi, ai prietenilor noştri şi toţi românii.  

Avea şi multe puncte slabe: puterea specifică, autonomia, viteza, faptul că noaptea, arăta ca un pom de crăciun, dacă era privit în infraroşu normal, şi ca un soare, dacă pornea AVN-urile, etc., toate astea nu mi s-au părut chiar nelalocul lor, adică, de neacceptat, căci, eram convins atunci, că nu vom forţa Marea Neagră ca să atacăm Uniunea Sovietică! :) 

Despre TR-77-580, cât şi despre TR-85 şi altele, va urma...

TR-580 FerdinandMuseum.jpg

  Se pare că trecerea timpului îşi spune cuvântul. "În cuiul cătării" am mărturisit cu ce m-am ales din Medgidia, iar în Romania Military am vorbit despre ce am consemnat mai sus.

Cred că cel mai în măsură să vă invite ca să veniţi la noi, la Medgidia, este Dan Spătaru.

 

 

 

8 comentarii:

  1. Poate un eşec, dar atunci când nici toiag nu ai, cu ce să mai alungi câinii?

    Oare e bine sau rău că:

    "În 1993, România avea în inventarul armatei 632 de tancuri TR-85 iar în 2008 erau în inventarul Armatei Române doar 265 de tancuri TR-85"?!!!

    Sper că la nevoie ne vom bate cu flori.



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că putem face și o bătaie cu flori.
      Numai să le importăm din timp.
      Îți mulțumesc pentru că ai trecut p-aici!
      Toate cele bune!

      Ștergere
  2. Salutări!

    Primiți un transmisionist pe un blog de tanchiști? :)

    Sper că da pentru că de când mă știu mie mi-au plăcut și m-au interesat blindatele și sunt bucuros că v-am găsit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit!
      Să-mi "transmiţi" însă, pentru că eşti transmisionist, cum vrei ca să-ţi spun: floryyn, Florin sau Ovidiu? :)
      Toate cele bune!

      Ștergere
  3. ..-. .-.. --- .-. -.-- -.-- -.

    Adică...floryyn.

    RăspundețiȘtergere
  4. Comparand TR 77-580 cu T55, in virtutea faptului ca am lucrat cu amandoua, chiar daca sunt patriot cu mana pe inima va spun ca T 55 este mult mai bun (fiabil) de cat Tr-ul. Pe toate liniile - comunicatii, transmisie, tun, stabilizator, etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu numai că nu te contrazic, dar niciodată și nicăieri nu am susținut că TR 77-580 ar fi mai bun ca T55, în toate privințele.

      Ștergere

Oricine poate comenta.
Reamintesc totuşi ce a spus Socrate: Vorbeşte ca să te cunosc.