duminică, 7 aprilie 2013

Alocuţiunea comandantului


Alocuţiunea comandantului

Doamnelor,
domnişoarelor,
domnilor ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi, soldaţi
Onorată asistenţă,

Astăzi, am o misiune tristă.
Deşi onorantă, misiunea mea de azi, este de neinvidiat.
Chiar dacă o fac, cu sentimentul datoriei împlinite, ceea ce o să vă spun acum, este nespus de trist. 
Dar cert, la 30 aprilie, anul curent (2005)
Batalionul 1 Tancuri "Vlad Ţepeş"
se desfiinţează, deci, nu va mai exista.
Ceremonialul militar la care participăm este legat de acest fapt şi de momentul despărţirii unităţii de
Drapelul de Luptă.
Vă mulţumesc pentru că aţi acceptat invitaţia noastră (vorbesc în numele unităţii) şi vă rog, să-mi permiteţi să prezint, câteva din realizările unităţii, personalităţile care şi-au legat numele de această unitate şi câteva aspecte legate de prezenţa tancurilor şi a tanchiştilor în garnizoana Târgovişte.
La început însă, vă rog să păstrăm un moment de reculegere pentru toţi cei care nu mai sunt, dar au servit patria, sub drapelul de luptă al acestei brave unităţi!
Şi în memoria colegului nostru, sg.maj. Andrei Alin, care s-a stins din viaţă, pe 31 ianuarie 2005, la nici 33 de ani, fiind victimă, a unei misiuni, legate de desfiinţarea unităţii.
Vă mulţumesc!
Istoria tancurilor pe meleagurile dâmboviţene a început la 1 ianuarie 1921, când a luat fiinţă întâia unitate de tancuri din România, "Regimentul carelor de luptă".
În perioada anilor 1925-1930 în structura unităţii s-au produs modificări, cele mai semnificative constând în desfiinţarea subunităţilor de motomitraliere şi înfiinşarea altui batalion de tancuri.
Primul eveniment important din viaţa unităţii l-a constituit primirea, în anul 1929, a primului Drapel de Luptă, ca simbol al onoarei şi gloriei militare.
La 1 noiembrie 1939, Regimentul carelor de luptă s-a transformat în Regimentul 1 Care de Luptă, concomitent cu înfiinţarea, la Bucureşti, a Regimentului 2 Care de Luptă.
1941-1945 este perioada în care tanchiştii dâmboviţeni au participat la războiul mondial, al doilea, şi pe frontul de est, ca şi pe cel din vest.
Eroi tanchişti dâmboviţeni, precum Viorel Mărcianu, Ion Giorgi, Virgil Negoescu, Ioan Roşescu, Valentin Dobrescu, David Ionescu, Petre Preda şi mulţi, mulţi alţii, îşi au numele înscris în Carta Nemuririi Neamului Românesc.
Unitatea noastră a fost permanent restructurată, încă de la înfiinţare, că aşa e firesc.
Dar astăzi, eu vă vorbesc, despre un lucru total, nefiresc.
Iată care au fost aceste restructurări şi transformări:
... (listă lungă)
Onorată asistenţă,
Atunci când tanchiştii au avut posibilitatea să vorbească despre complexitatea şi importanţa tancului, obişnuiau să-l prezinte la superlativ.
Rar s-a încumetat cineva să prezinte realitatea, adică adevărata soartă şi viaţă a tanchistului, răceala oţelului, praful şi noroiul, arşiţa şi ploaia, zgomotul infernal, hainele îmbâcsite de motorină şi sudoare, lumina violentă, precum şi alte neplăceri, toate acestea fiind chiar acelea  care l-au făcut de invidiat!
De obicei, discursurile despre tanchişti aveau un ton optimist, fiind presărate cu citate celebre.
Iată că a venit momentul să spun că acele fraze iscusite nu-şi mai au rostul.
Desigur, pledoariile "pro tanc" făcute în spiritul tradiţiilor de luptă sunt mereu suspectate de un inerent subiectivism şi sentimentalism generate de "dragostea de armă". 
Acest "defect profesional" însă nu ne împiedică să privim cu respect şi căldură înapoi, în trecutul trupelor de tancuri şi cu simţ critic faţă de momentele mai puţin faste din evoluţia acestora.
Apreciez că desfiinţarea unităţii noastre poate fi considerată ca un moment mai puţin fast din evoluţia tancurilor şi a structurilor de tancuri.
Aceasta este realitatea!
Chiar dacă ne doare, trebuie s-o acceptăm.
Şi trebuie s-o acceptăm pentru că suntem obligaţi să promovăm interesele naţiei române, într-un context generator de riscuri şi ameninţări la adresa umanităţii, iar responsabilităţile pe care România şi le-a asumat ca membru al alianţei Nord-Atlantice ne fac să fim părtaşi la realizarea acestui deziderat.
În Târgovişte nu mai sunt tancuri.
Dar noi, tanchiştii, am rămas!
Asta înseamnă că, spiritul nostru, al tanchiştilor, ca şi spiritul lui Vlad Ţepeş, va continua să existe!
Fie ca prestigiul Batalionului 1 Tancuri "Vlad Ţepeş" să rămână neştirbit, iar amintirea U.M.01303, 13 martie, cum îi spun eu, mereu frumoasă, ca o primăvară!

8 aprilie 2005

Lt.col. Trofimov Ifim, ultimul comandant al  Batalionului 1 Tancuri "Vlad Ţepeş"

8 comentarii:

 1. Sta in legile tacticii militare restructurarea periodica prin reasezarea pe alte principii evoluate si structurate prin adaptare la conditiile momentului.Trebuie sa ne obisnuim si cu asemenea intreprinderi

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cunosc legile luptei şi principiile ducerii ei.
   Nu sunt de acord însă cu ceea ce s-a întâmplat din 90 încoace, când, cel puţin teoretic, ar fi trebuit să respectăm şi să aplicăm aceste legi şi principii.

   Ștergere
 2. Din fericire, pierderea a fost oarecum recuperata in 2009 cand unitatea de tancuri s-a reinfiintat la Targoviste chiar daca am pierdut denumirea de ,,Vlad Tepes''. Am mai avut de pierdut, tanchistii cu experienta care au fost nevoiti sa se pensioneze anticipat, tanchistii tineri care s-au imprastiat prin toata tara, plus tancurile moderne care au ajuns la fier viechi...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Înfiinţarea, în octombrie 2009 a unităţii de tancuri, în locul celei dispărute, a fost ca un alint. Sunt un pic superstiţios şi mărturisesc că atunci, în acel moment, când mi-am luat adio de la unitate, prin simbolul ei, Drapelul de luptă, am sperat să nu fie adevărat.

   Ștergere
 3. In general,modalitate de abordare proprie fiecaruia dintre noi.De principiu e nevoie de abordare "in principiu",rece detasati de sentimente.Purtam insignele pe piept atata timp cat pieptul nostru le poate sustine.Dupa...le poarta amintirile...Daca am putea tine pe loc doar acei ani din viata noastra nu am mai imbatrani niciodata si nici nu am mai pleca din Viata.Dar,nimeni nu a mostenit pamantul si daca cineva crede ca-l va mosteni,sa ridice doua degete ca sa i-l dau in stare de functionare...!?!

  RăspundețiȘtergere
 4. Răspunsuri
  1. Mulţumesc, Marine!
   Urarea ţi-o trec la
   proiectile brizante... :)

   Ștergere

Oricine poate comenta.
Reamintesc totuşi ce a spus Socrate: Vorbeşte ca să te cunosc.