marți, 23 aprilie 2013

Gheorghe


StGeorge-RussianMuseum

                Pe 23 aprilie, aproape toate Bisericile tradiţionale îl pomenesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe sau George (c.275/280-d.23 aprilie 303), care este un sfânt megalomartir.
        Acesta este patronul spiritual al mai multor regiuni şi ţări, printre care Rusia, Anglia, Grecia, Portugalia, statul Georgia din SUA, Georgia, republica de la Marea Neagră şi din Caucaz (care chiar se revendică din Sfântul Gheorghe şi arborează steagul Sfântului George ca steag naţional) şi al mai multor oraşe, dintre care amintesc Moscova, Londra, Barcelona şi Rio de Janeiro.
        În România este ocrotitor al oraşelor Botoşani, Drobeta Turnu-Severin şi Timişoara, ca să nu mai vorbesc de localităţile care-i poartă numele şi de faptul că şi un braţ al Dunării este denumit astfel.
         De asemenea, numeroase biserici şi lăcaşe de cult au hramul sau poartă numele Sfântului Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă.
         În Armata Română, Sfântul Gheorghe este ocrotitorul Forţelor Terestre, care sunt şi au fost dintotdeauna cea mai numeroasă componentă a oştirii, capabilă să angajeze şi să desfăşoare lupte, bătălii şi operaţii, uneori fără sprijinul celorlalte componente ale armatei.
         În viaţa mea am avut şi mai am multe persoane care poartă acest frumos nume, Gheorghe, George sau Gheorghiţa, prieteni, rude, colegi, şefi, subordonaţi sau cunoştinţe.
         Trei de Gheorghe şi-au pus amprenta asupra educaţiei şi carierei mele.
          Îi numesc aici pe Gheorghe Toma, un om deosebit şi profesor excepţional, tanchist şi pe foştii mei comandanţi, Gheorghe Jilavu şi mai ales, Gheorghe Fratu, tanchist, oameni de o calitate remarcabilă, cărora le voi purta respect şi recunoştinţă toată viaţa.
Tuturor celor nominalizaţi sau nu, le doresc viaţă lungă, bunăstare şi tot binele din lume.
          Lor şi tuturor celor care poartă acest nume, le dedic această postare.


Gheorghe, George, Gheorghiţa, Georgeta, Gina,
 La mulţi ani!


2 comentarii:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=12aHzSe_CUE Ca sa va amintiti de locurile unde ati lucrat in tinerete!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumesc frumos!
   Ţi-o spun cu bineţe,
   dar... tehnica a rămas
   tot din tinereţe!

   Ștergere

Oricine poate comenta.
Reamintesc totuşi ce a spus Socrate: Vorbeşte ca să te cunosc.